Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

 


Βουλευτικές Εκλογές
Ύποψήφιοι Βουλευτικών Εκλογών

Δημοσκοπήσεις Βουλευτικών Εκλογών

Αυτοδιοικητικές Εκλογές

Υποψήφιοι Αυτοδιοικητικών Εκλογών

Ευρω-εκλογές

Υποψήφιοι Ευρω-εκλογών

Εκλογές και Ενημέρωση

Greek Politics Journal

Η Βουλή των Ελλήνων

Μέσα Μαζικής ΕνημέρωσηςΣτείλτε τα σχόλιά σας
 
•GREEK POLITICS JOURNAL
  •HOME   •ΕΓΓΡΑΦΗ   •ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ  

Εθνικές Εκλογές 2004 - Ινστιτούτα και Οργανισμοί

ΙΔΡΥΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Όνομα: Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής
Διεύθυνση: Βας. Σοφίας 10 10674 Αθήνα
Τηλεφωνο: 210-7257495
Fax: 210-7257510
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: www.idkaramanlis.gr
Email: info@idkaramanlis.grΠΡΟΦΙΛ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Α. Συνοπτικό Προφίλ

Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΙΔΚΚ) ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1998. Είναι επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Επιδιώκει τη μελέτη και ανάλυση κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών θεμάτων. Σκοπός του είναι η ενδυνάμωση της δημοκρατίας, η διεύρυνση των ελευθεριών του πολίτη και η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Η δημιουργία του Ινστιτούτου Δημοκρατίας ανταποκρίνεται στα νέα διεθνή δεδομένα και στην πρόκληση για την προσαρμογή της χώρας μας στα δεδομένα αυτά. Ιδιαίτερα, σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, απαιτείται ταχύτατη προσαρμογή ολόκληρης της κοινωνίας μας στις σύγχρονες εξελίξεις. Η Ευρωπαϊκή μας πορεία δεν έχει ως στόχο απλώς το να πετύχουμε ορισμένους δείκτες. Επιδιώκουμε να αλλάξουμε δομές και νοοτροπίες, ώστε η Ευρωπαϊκή μας πορεία να κατοχυρωθεί.

Β. Προφίλ

Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΙΔΚΚ) ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1998. Είναι επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Επιδιώκει τη μελέτη και ανάλυση κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών θεμάτων. Σκοπός του είναι η ενδυνάμωση της δημοκρατίας, η διεύρυνση των ελευθεριών του πολίτη και η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Η δημιουργία του Ινστιτούτου Δημοκρατίας ανταποκρίνεται στα νέα διεθνή δεδομένα και στην πρόκληση για την προσαρμογή της χώρας μας στα δεδομένα αυτά. Ιδιαίτερα, σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, απαιτείται ταχύτατη προσαρμογή ολόκληρης της κοινωνίας μας στις σύγχρονες εξελίξεις. Η Ευρωπαϊκή μας πορεία δεν έχει ως στόχο απλώς το να πετύχουμε ορισμένους δείκτες. Επιδιώκουμε να αλλάξουμε δομές και νοοτροπίες, ώστε η Ευρωπαϊκή μας πορεία να κατοχυρωθεί. Επιδίωξη του Ινστιτούτου Δημοκρατίας είναι, χωρίς προκαταλήψεις ή δογματικές αγκυλώσεις, να απευθυνθεί στα πιο απαιτητικά τμήματα της κοινωνίας μας και ιδίως στους νέους ανθρώπους. Κυρίως, σε εκείνους που δεν συμβιβάζονται με το σημερινό τέλμα στον τόπο μας και αναζητούν νέους δρόμους και νέες προοπτικές, στη νέα Ευρώπη που διαμορφώνεται. Πρόεδρoς του Δ.Σ. είναι ο Βουλευτής Επικρατείας και τ. Υπουργός, κ. Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο τ. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τ. Ευρωβουλευτής, κ. Γιώργος Αναστασόπουλος και Γενικός Διευθυντής είναι ο Αναπλ. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Επίσης, 22 μέλη συγκροτούν το Δ.Σ. Επιπλέον, 26 μέλη, καθηγητές Πανεπιστημίων, συγκροτούν το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΙΔΚΚ. Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας, επιδιώκοντας να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχει ιδρύσει παραρτήματα στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Ιωάννινα και στην Λαμία.


Δραστηριότητα του Ι.Δ.Κ.Κ

Δραστηριότητα

Το ποικίλο επιστημονικό και ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας οργανώνεται σε πέντε Τομείς:
 • Ο Τομέας Πολιτικής Ανάλυσης και Υποστήριξης: Έχει ως αντικείμενο την συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και ιδεολογικών δεδομένων. Στόχος του είναι η προβολή της φιλελεύθερης πολιτικο-ιδεολογικής πρότασης.
 • Ο Τομέας Πολιτικής Επιμόρφωσης-Πολιτική Ακαδημία: Κεντρικά πεδία του είναι η ελληνική και διεθνής πολιτική, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η οικονομία, τα κοινωνικά προβλήματα, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η κοινωνία των πολιτών. Η Πολιτική Ακαδημία που εγκαινίασε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας την άνοιξη του 2002, λειτουργεί ως πρότυπο κέντρο επιμόρφωσης και κατάρτισης, συνδυάζοντας την θεωρητική γνώση με τον πρακτικό προσανατολισμό στις επαγγελματικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες του 21ου αιώνα. Η Πολιτική Ακαδημία αποτελεί βάση διάχυσης της απαραίτητης γνώσης, πληροφόρησης και τεχνογνωσίας που βοηθούν τα νέα στελέχη να πορευθούν με επιτυχία στο πλαίσιο που ορίζουν η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η παγκοσμιοποίηση υπηρετώντας τις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της ισόρροπης ανάπτυξης οικονομίας και κοινωνίας. Την Πολιτική Ακαδημία στελεχώνουν κορυφαίοι εκπρόσωποι της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι, διανοητές, εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι ελληνικών και διεθνών οργανισμών. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει διαλέξεις, σεμινάρια, προσομοιώσεις, ειδικά μαθήματα κατάρτισης και πρακτικές ασκήσεις και τελεί υπό την εποπτεία ειδικού επιστημονικού συμβουλίου.
 • Ο Τομέας Μελετών: Kαλύπτει ένα ευρύ φάσμα πολιτικού προβληματισμού και προσφέρει τεκμηριωμένες και υπεύθυνες προτάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση καίριων σύγχρονων προβλημάτων. Οι μελέτες κατανέμονται σε επιμέρους θεματικούς τομείς και εκπονούνται από αντίστοιχες ομάδες εργασίας, τις οποίες απαρτίζουν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, εμπειρογνώμονες, ειδικοί αναλυτές, καθώς και νέοι ερευνητές από την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα. Μέσα από τις μελέτες του, οι οποίες δημοσιεύονται είτε στις εκδόσεις του Ινστιτούτου είτε σε άλλα επιστημονικά περιοδικά ή ανακοινώνονται σε συνέδρια και σεμινάρια, το Ινστιτούτο δημιουργεί μια πολύτιμη δεξαμενή απόψεων, αναλύσεων και προτάσεων.
 • Ο Τομέας Εκδόσεων και Ερευνητικών Προγραμμάτων: Έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερα πλούσια και πολύμορφη εκδοτική δραστηριότητα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα προβληματισμού για τις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά και για θέματα διαχρονικού ενδιαφέροντος, στην Ελλάδα και τον διεθνή χώρο. Τον κύριο κορμό των εκδόσεων αποτελούν η Φιλελεύθερη Έμφαση, τριμηνιαία έκδοση, όπου σχολιάζονται θέματα αιχμής της εσωτερικής και διεθνούς επικαιρότητας, τα Κείμενα Εργασίας, η Σειρά Μονογραφιών, η Σειρά Μελετών Πολιτικής, Οικονομίας & Διπλωματίας, η Σειρά Απομαγνητοφωνημένων Κειμένων και τα Λευκώματα.
 • Ο Τομέας Εκδηλώσεων: Σεμινάρια και συνέδρια διοργανώνονται σε συνεργασία με άλλους φορείς από την Ελλάδα και τον διεθνή χώρο. • Χαιρετισμός προς το greekelections.com

  Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, στα έξι χρόνια παρουσίας του, έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερα πλούσιο και πολύμορφο επιστημονικό έργο, καταθέτοντας προτάσεις, απόψεις και αναλύσεις οι οποίες δίνουν προτεραιότητα στις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της φιλελεύθερης διακυβέρνησης. Μέσα από τον σημαντικό διεθνή κόμβο επικοινωνίας της Ελλάδας με τον κόσμο, Greekelections.com, δίνεται η δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας www.idkamaramanlis.gr. Στο site του Ινστιτούτου Δημοκρατίας παρουσιάζονται αναλυτικά η ταυτότητά του, ο σκοπός ίδρυσής του και το ιδεολογικό του στίγμα, καθώς και τα ονόματα των προσωπικοτήτων που απαρτίζουν το ΔΣ του Ινστιτούτου, το επιστημονικό συμβούλιο, τα διοικητικά στελέχη και οι διάφοροι τομείς και ομάδες εργασίας. Επιπλέον, το περιεχόμενο του site συμπληρώνεται με τις δραστηριότητες, τις εκδόσεις, το αρχείο, τα links, την e-βιβλιοθήκη και το e-ΛΟΓΟΣ. Το e-ΛΟΓΟΣ αποτελεί την ηλεκτρονική εφημερίδα του ΙΔΚΚ, εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο ένα νέο βήμα ανάλυσης και σχολιασμού των σημαντικών γεγονότων της πολιτικής, οικονομικής και διεθνούς επικαιρότητας. Η νέα αυτή δραστηριότητα του Ινστιτούτου εντάσσεται στη σταθερή επιδίωξή του για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στο επίπεδο της παρουσίας στο Web και κυρίως στη διαμόρφωση σύγχρονων και ευέλικτων διαύλων επικοινωνίας και ενημέρωσης. Η ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας φιλοδοξεί να αποτελέσει μια περιοχή ενημέρωσης, διαλόγου και επικοινωνίας, επιδιώκοντας την διαρκή της προσαρμογή στα νέα τεχνολογικά δεδομένα, όπως και τον εμπλουτισμό της με πρόσθετες θεματικές ενότητες.
     Όροι Χρήσης του διεθνούς Κόμβου (Portal) www.eklogesonline.com

   
  Προφίλ

  Η γνώμη μας

  Μοντέλο ΔΑΠΑΠ

  Τα ΜΜΕ για το GreekElections

  Info-Com
  Research Society


  Επικαιρότητα

  Σύνδεσμοι